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P r i v a t e  L e t t e r  R u l i n g s  

 
“Private letter rulings” are written statements issued to 
a taxpayer by the department, that interpret Wisconsin 
tax laws based on the taxpayer’s specific set of facts. 
Any taxpayer may rely upon the ruling to the extent the 
facts are the same as those in the ruling. 

The ruling number is interpreted as follows: The “W” is 
for “Wisconsin”; the first four digits are the year and 
week the ruling becomes available for publication 
(80 days after it is issued to the taxpayer); the last three 
digits are the number in the series of rulings issued that 
year. The date is the date the ruling was issued. 

Certain information that could identify the taxpayer has 
been deleted. Additional information is available in Wis-
consin Publication 111, “How to Get a Private Letter 
Ruling From the Wisconsin Department of Revenue.” 

The following private letter ruling is included: 

Sales and Use Taxes 

Computer and data processing services 
 W 0921002 (p. 8) 
 

 W 0921002   

March 6, 2009 

Type Tax: Sales and Use Taxes 

Issue: Computer and data processing services 

Statutes: Sections 77.51(4)(a)2. and 77.52(2)(a)10., 
Wis. Stats. (2007-08) 

Administrative Code: Section Tax 11.71(2)(c) and (3), 
Wis. Adm. Code (April 1993 Register) 

This letter responds to your request for a private letter 
ruling dated September 29, 2008. 

Facts, as you provided: 

Company A (the taxpayer), commercially domiciled in a 
state other than Wisconsin, is a logistics solutions pro-
vider. The taxpayer provides its customers with 
web-based inbound/outbound logistical management 
services. The taxpayer's logistical management services 

operate through the Internet on a per-transaction multi-
ple-user basis. The taxpayer's customers are not required 
to purchase or install on their computer terminals any of 
the taxpayer's software or to purchase any computer 
hardware. Furthermore, the taxpayer's software is not 
installed on any customer computer in order to effectu-
ate the logistical management services transactions. 
Customers log in to the system to manage their overall 
transportation function, including obtaining benchmark-
ing and transportation services. The logistical 
management services system is housed on a server in the 
taxpayer's state of commercial domicile. The taxpayer 
merely sells access to its web-based logistical manage-
ment services system to customers seeking a solution to 
their logistics management function. Accordingly, the 
taxpayer operates as an application service provider 
(ASP), which is a business organization which offers 
software application capabilities to business users from 
centralized data centers via wide area networks usually 
through the Internet. 

In addition to web-based logistical management ser-
vices, the taxpayer also provides other logistics 
management support services to its customers. These 
services include implementation services related to its 
logistical management services and training related to 
the logistical management services system (each support 
service is offered on both a remote and an on-site basis). 
Additionally, customers reimburse the taxpayer for ex-
penses associated with the taxpayer’s personnel 
traveling to customer locations to perform training or 
implementation services. 

The taxpayer provides the following to its customers for 
a fee: 

• Logistical Management Services - Logistical man-
agement services consist of an Internet-based 
logistics management system, which provides the 
daily planning, execution, and settlement functions 
relevant to the management of customer transporta-
tion and delivery operations. Additionally, the 
logistical management services provide the unique 
ability for customers to view their complete supply 
chain and private transportation systems. These lo-
gistical management services are only possible 
through the taxpayer's extensive network of con-
stantly shared and updated information from 
customers, suppliers, consignees, shippers, carriers, 
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and other third parties. This functionality generally 
provides customers with the following: inbound 
supplier management, appointment scheduling, 
benchmarking, and network-wide reporting. Cus-
tomer logistics personnel access this individualized 
information to review the recommendations pro-
vided by the logistical management services. 

• Implementation Services -The taxpayer consult-
ants provide technical consulting and integration 
specifications to customers in order for the customer 
system to interface properly with the taxpayer's lo-
gistical management services. 

• Training Services -The taxpayer's personnel train 
customer personnel at the customer’s location. 

• Expense Reimbursement - Customer reimburse-
ment of the taxpayer's personnel travel expenses. 

Question 1: Are the taxpayer's logistical management 
services subject to Wisconsin sales and use tax? 

Answer 1: No. The sale of logistical management ser-
vices by the taxpayer is not subject to Wisconsin sales 
and use tax, regardless of whether the system is housed 
on a server located in Wisconsin or outside Wisconsin. 

Question 2: To the extent Wisconsin deems the tax-
payer's logistical management services are subject to 
sales and use tax, is the location of customer logistic 
departments an appropriate method of sourcing the sales 
of logistical management services for Wisconsin sales 
and use tax purposes? 

Answer 2: Not applicable. 

Question 3: Are the taxpayer's implementation services 
subject to Wisconsin sales and use tax? 

Answer 3: Providing technical consulting and integra-
tion logistics is subject to Wisconsin sales and use tax if 
provided in connection with the sale, lease, or rental of 
tangible personal property or the selling, performing, or 
furnishing of a taxable service. Providing technical con-
sulting and integration logistics is not subject to 
Wisconsin sales or use tax if not provided in connection 
with the sale, lease, or rental of tangible personal prop-
erty or the selling, performing, or furnishing of a taxable 
service. See “Implementation and Consulting” in Analy-
sis, below. 

Question 4: Are the taxpayer's training services subject 
to Wisconsin sales and use tax? 

Answer 4: No. See “Training” in Analysis, below. 

Question 5: Are expense reimbursements customer pays 
to the taxpayer subject to Wisconsin sales and use tax? 

Answer 5: Expense reimbursements are included in the 
selling price of the product or services sold for purposes 
of computing Wisconsin sales or use taxes. Therefore, if 
the property or service sold is subject to Wisconsin sales 
or use tax, the amount of the expense reimbursement is 
subject to Wisconsin sales or use tax. If the property or 
service sold is not subject to Wisconsin sales or use tax, 
the amount of the expense reimbursement is not subject 
to Wisconsin sales or use tax. See “Expense Reim-
bursements” in Analysis, below. 

Analysis 

Section Tax 11.71(3), Wis. Adm. Code (April 1993 Reg-
ister), provides that time-sharing services, which permit 
persons at different locations to access the same com-
puter through remote access by telephone lines, 
microwave or other means, are not subject to sales or 
use tax when a person or that person’s employees, who 
have access to the equipment: 

• Are not located on the premises where the equip-
ment is located, and 

• Do not operate the equipment or control its opera-
tion. 

This same analogy can be applied to the sharing of 
computer software. 

The lease of tangible personal property (e.g., computer 
hardware, computer software that is not custom com-
puter software*) is subject to Wisconsin sales or use tax, 
unless an exemption applies. For example, a customer 
may have control over computer hardware and software 
it accesses from a remote location, if that person has 
unlimited access to the server, loads its own software, is 
responsible for security measures regarding its use of 
the computer equipment and software, and decides how, 
when, and where its output will be provided through its 
own manipulation of the software. In such cases, the 
seller is leasing tangible personal property to its cus-
tomer. Based on the fact that you provided that the 
taxpayer merely sells access to the logistical manage-
ment services, the taxpayer is not leasing tangible 
personal property. 

*Computer software that is not custom computer 
software is deemed to be tangible personal property, 
as provided in sec. 77.51(20), Wis. Stats. (2007-08). 
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Implementation and Consulting - Consulting services 
that are not provided in connection with the sale of tan-
gible personal property, such as researching information 
and answering questions, are not services subject to the 
tax. 

However, consulting services are subject to Wisconsin 
sales or use tax as part of the gross receipts from the sale 
of tangible personal property if they are provided in 
connection with the sale of the tangible personal prop-
erty. For example, upon the taxpayer’s recommendation 
to its customer, its customer purchases taxable equip-
ment from the taxpayer. The taxpayer charges its 
customer for the equipment and pre-sale consultation or 
implementation. The entire charge is subject to Wiscon-
sin sales or use tax. Also, the taxpayer’s consulting 
services are taxable if they consist of repairing, servic-
ing, altering, fitting, cleaning, painting, coating, towing, 
inspecting, or maintaining tangible personal property 
(e.g., computer software, except custom computer soft-
ware) and the tangible personal property being repaired, 
serviced, etc. is not exempt from Wisconsin sales or use 
tax. For example, if the taxpayer is hired as a computer 
consultant to determine the problem with a customer's 
computer software that is not custom software and to fix 
the problem with the software, the taxpayer’s charge for 
the consultation for the inspection and repair services is 
subject to tax under sec. 77.52(2)(a)10., Wis. Stats. 
(2007-08). 

Training - Separate charges for training services are not 
subject to Wisconsin sales or use tax. Section 
Tax 11.71(2)(c), Wis. Adm. Code (April 1993 Register), 
provides that the following receipts are taxable: 

"The sale of training materials, such as books and 
manuals furnished to trainees for a specific charge. 
However, training services are not taxable." (Em-
phasis added.) 

Expense Reimbursements – Section 77.51(4)(a)2., Wis. 
Stats. (2007-08), provides that "gross receipts," for Wis-
consin sales and use tax purposes, means the total 
amount of the sale, lease, or rental price without deduc-
tion for "[t]he cost of the materials used, labor or service 
cost, interest paid, losses or any other expense.” 

 

Therefore, the taxpayer’s charge for expense reim-
bursements is included in its selling price of tangible 
personal property or taxable services sold for purposes 
of computing Wisconsin sales or use tax, regardless of 
whether the expense reimbursements are separately 

stated on the taxpayer’s invoice to its customer. If the 
property or service sold is subject to Wisconsin sales or 
use tax, the amount of the expense reimbursement is 
subject to Wisconsin sales or use tax. If the property or 
service sold is not subject to Wisconsin sales or use tax, 
the amount of the expense reimbursement is not subject 
to Wisconsin sales or use tax. 

 


