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P r i v a t e  L e t t e r  R u l i n g s

“Private letter rulings” are written statements issued to
a taxpayer by the department, that interpret Wisconsin
tax laws based on the taxpayer’s specific set of facts.
Any taxpayer may rely upon the ruling to the extent the
facts are the same as those in the ruling.

The ruling number is interpreted as follows: The “W” is
for “Wisconsin”; the first four digits are the year and
week the ruling becomes available for publication (80
days after it is issued to the taxpayer); the last three
digits are the number in the series of rulings issued that
year. The date is the date the ruling was issued.

Certain information that could identify the taxpayer has
been deleted. Additional information is available in
Wisconsin Publication 111, “How to Get a Private Let-
ter Ruling From the Wisconsin Department of Revenue.”

The following private letter rulings are included:

Sales and Use Taxes
Admissions - recreational facility

W 0147008 (p. 34)
Service enterprises - information services
Incidental

W 0142007 (p. 35)

� W 0147008  �

August 31, 2001

Type Tax: Sales and Use Taxes

Issue: Admissions - recreational facility

Statutes: Section 77.52(2)(a), Wis. Stats. (1999-00)

This letter responds to your request for a private letter
ruling regarding the sales and use tax status of share-
holder contributions to the ABC Company. Thank you
for the additional information you provided in your let-
ters.

Facts, as stated in your request:

ABC Company (“The Club”) owns sports fields in a
Wisconsin County at which it plays approximately 12

competitive games per year. The Club also scrimmages
on those fields.

The Club consists of approximately eight shareholders,
who own the field, and approximately five non-
shareholders. The Club charges dues to the non-owners,
for the right to play on the field. These receipts are not
sufficient to pay the expenses associated with the field,
including real estate taxes, insurance, and maintenance.
Accordingly, the shareholders contribute annually to pay
the Club’s expenses. The owner contributions are not
related to their right to use the field individually since,
as owners, they can use the fields as they see fit.

Active shareholders, to wit, those that participate in the
sport, are expected to make contributions for the Club’s
operating expenses; all shareholders would be expected
to contribute to any major capital expenditures. Absent a
precedent, the Club does not know what would happen
if a shareholder failed to make the contribution.

Shareholders can use the fields as they see fit, including
scrimmages and competitive games. They can and do
also use the field to engage in Activity D and Activity
El, exercise their dogs, host picnics and provide family
or customer entertainment – and any other conceivable
use for a flat, open field with a picnic area.

An excerpt from the Club’s Board minutes of Date X,
reads as follows:

“Board reiterated that the grounds fees are only
charged to non-shareholders; and that shareholders
have the right to use the field at any time for any
purpose.”

Request:

Is the ABC Company required to collect a sales tax on
the amounts received from owners?

Ruling:

Yes.

Analysis:

Section 77.52(2)(a)2, Wis. Stats. (1999-00), imposes
sales tax on the gross receipts from:
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“The sale of admissions to amusement, athletic, en-
tertainment or recreational events or places except
county fairs…and the furnishing, for dues, fees or
other considerations, the privilege of access to clubs
or the privilege of having access to or the use of
amusement, entertainment, athletic or recreational
devices or facilities, including the sale or furnishing
of use of recreational facilities on a periodic basis or
other recreational rights, including but not limited to
membership rights, vacation services and club
memberships.”

Section Tax 11.65(1)(b), Wis. Adm. Code (June 1991
Register), provides that the sales tax applies to the gross
receipts of organizations which have as an objective the
supplying of amusement, athletic, entertainment, or rec-
reational facilities to their members. The proceeds
received from initiation fees, special assessments, dues,
and stock sales of clubs supplying amusement, athletic,
entertainment, or recreational facilities to members are
charges for the privilege of obtaining access to the clubs
and are taxable receipts of the clubs.

Because the sports fields are primarily used as amuse-
ment, entertainment, athletic, or recreational facilities,
and the amounts contributed by the shareholders to the
Club are “dues, fees or other considerations” for the
privilege of having access to the sports field (i.e., share-
holders are expected to contribute for the Club's
operating expenses and major capital expenditures for
the right to use the field; non-shareholders pay dues for
the right to play on the field), the amounts are subject to
tax under sec. 77.52(2)(a)2, Wis. Stats. (1999-00).     �

� W 0142007  �

June 28, 2001

Type Tax: Sales and Use Taxes

Issue: Service enterprises - information services
Incidental

Statutes: Section 77.51(13)(e), Wis. Stats. (1999-00)

This letter responds to your request for a private letter
ruling, and your subsequent correspondence.

Facts:

� XYZ Company (“XYZ”) is a privately held invest-
ment services firm with its headquarters in another
state.

� XYZ has an office located in a City in Wisconsin.

� The TUV Company (“TUV”) web site provides per-
sons visiting the web site with access to charts,
spreadsheets, and other financial information for no
fee. Other products and services, such as “The TUV
Professional Service,” are offered to customers for a
fee.

� XYZ subscribes to The TUV Professional Service
(“TPS”).

� XYZ pays a monthly subscriber fee to TUV, which
is a licensing fee that allows XYZ access to infor-
mation from TUV’s web site. Upon subscribing,
TUV sends an application program to XYZ elec-
tronically over telephone lines. This application
program gives XYZ authority to use and access to
TUV’s web site information. XYZ can then elec-
tronically access the TUV information from XYZ’s
own computer(s) at XYZ’s business site.

� XZY also rents a computer keyboard and flat-panel
computer monitor from TUV. The keyboard is
similar to a common personal computer keyboard,
except for special additional keys not found on the
common keyboard. Such keys are used to more
quickly access certain information on the TUV sys-
tem. Similarly, the flat-panel monitor is set up for
specific information or applications desired by the
user.

� XYZ’s rental of the keyboard and monitor are op-
tional. XYZ is not required to use either of these
items in order to fully utilize the online services, nor
does XYZ rent these items for purposes other than
using the TUV service.

� TUV’s billing system does not separately state the
cost of the TPS and the equipment rental. XYZ es-
timates that the equipment rental represents less
than 4% of the total charge to XYZ.

Request:

1. Is TUV’s charge to XYZ for the TPS subject to
Wisconsin sales or use tax?

2. Is TUV’s rental of the keyboard and monitor subject
to Wisconsin sales or use tax, or is the rental inci-
dental to the TPS service provided?

3. If it is determined by the Wisconsin Department of
Revenue that XYZ’s rental of tangible personal
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property is subject to Wisconsin sales and use tax
and TUV is unable to separately state the invoice
for such amounts, is it the conclusion of the Wis-
consin Department of Revenue that all such
amounts are subject to Wisconsin sales and use tax?

Ruling:

1. TUV’s charge to XYZ for the TPS, with the excep-
tion of the optional charge for the keyboard and
monitor, is not subject to Wisconsin sales or use tax.
TUV’s charge for the keyboard and/or monitor is
subject to Wisconsin sales and use tax.

2. TUV’s rental of the keyboard and monitor is subject
to Wisconsin sales and use tax.

3. TUV’s charge for 1) the TPS, and 2) the keyboard
and monitor are two separate sales. While the de-
partment may presume that the entire charge is
taxable because taxable and nontaxable receipts are
not separately stated, if TUV can show what portion
of the selling price is not taxable, an allocation may
be done to determine the taxable portion. Although
TUV charges XYZ one fee for both sales, only
TUV’s sale (i.e., rental) of the keyboard and monitor
is subject to sales and use tax.

Analysis:

1. Access to Database

Providing information via electronic access to a data-
base is not a service that is specifically subject to tax
under sec. 77.52(2)(a), Wis. Stats. (1999-00).

2. Lease or Incidental Transfer

Section Tax 11.67(1), Wis. Adm. Code (April 2000
Register), states that “(w)hen a transaction involves the
transfer of tangible personal property along with the per-
formance of a service, the true objective of the
purchaser shall determine whether the transaction is a
sale of tangible personal property or the performance of
a service with the transfer of property being merely in-
cidental to the performance of the service. If the
objective of the purchaser is to obtain the personal prop-

erty, a taxable sale of that property is involved.
However, if the objective of the purchaser is to obtain
the service, a sale of a service is involved even though,
as an incidence to the service, some tangible personal
property may be transferred.”

In Wisconsin Department of Revenue v. Dow Jones &
Company, Inc., Wisconsin Court of Appeals, January 26,
1989 (CCH 203-024), the Court concluded that equip-
ment charges for teleprinters provided to subscribers of
a news service were incidental to the service of provid-
ing hard-copy news releases. Therefore, the equipment
charges were not subject to sales tax. The Court found
that the teleprinter was only incidental to providing
hard-copy news since it was the only manner in which a
subscriber could obtain the service.

The lease or rental of tangible personal property (i.e.,
keyboard and monitor) in Wisconsin is subject to Wis-
consin sales or use tax. TUV’s optional rental of the
keyboard and monitor to XYZ is a separate sale from its
sale of the TPS service.

3. Single Charge

TUV receives consideration for its rental of the equip-
ment; however, TUV’s invoice does not separately state
the two sales.

Section Tax 11.67(2)(c), Wis. Adm. Code (April 2000
Register), provides that “(i)f there is a single charge for
providing both taxable and nontaxable services, the en-
tire charge is subject to the tax, unless it is determined
by the department that another method, such as alloca-
tion or primary purpose of the transaction, more
accurately reflects the tax….”

Similarly, when a nontaxable service and tangible per-
sonal property not transferred incidentally with the
service are sold for a single price, the amount subject to
tax can be computed as follows:

TUV’s price for the TPS service and equipment rental
Less: Amount that TUV would charge for the TPS service
without the equipment rental
Equals: Amount of consideration that TUV receives for the
equipment rental (taxable).     �
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