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T a x  R e l e a s e s

“Tax Releases” are designed to provide answers to the
specific tax questions covered, based on the facts
indicated. In situations where the facts vary from those
given herein, the answers may not apply. Unless
otherwise indicated, tax releases apply for all periods
open to adjustment. All references to section numbers
are to the Wisconsin Statutes unless otherwise noted.

The following tax release is included:

Individual Income Taxes –
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INDIVIDUAL INCOME TAXES

Tuition Expense Deduction - Exchange
Program

Statutes: Section 71.05(6)(b)28, Wis. Stats. (1997-98)

Background: Section 71.05(6)(b)28, Wis. Stats. (1997-
98), provides a subtraction from federal adjusted gross
income when computing Wisconsin adjusted gross in-
come for the amount paid for tuition expenses for a
student who is the claimant or who is the claimant’s de-
pendent child. The tuition must be paid to attend any
university, college, technical college or a school ap-
proved under sec. 39.51, Wis. Stats. (1997-98), that is
located in Wisconsin or to attend a public vocational
school or public institution of higher education in Min-
nesota under the Minnesota - Wisconsin reciprocity
agreement.

The maximum amount that may be subtracted for any
one taxable year is $3,000 per student. The subtraction is
phased out for claimants who have federal adjusted gross
income above certain levels.

Facts and Question: The parents paid tuition of $1,941
for their dependent student to attend the spring 1999 se-
mester at a university located in Wisconsin. For the fall
1999 semester, the student participated in an exchange
program sponsored by the university. The parents paid
$7,320 (tuition, room, board, etc.) directly to the univer-
sity located in Wisconsin. This enabled the student to
attend classes abroad. The student received credit for the
classes taken abroad from the Wisconsin university, and,
during the time abroad, was enrolled as an active full-
time student at the Wisconsin university.

Does the amount paid for tuition to the university lo-
cated in Wisconsin to attend classes abroad under the
exchange program qualify for the Wisconsin subtraction
for tuition paid?

Answer: Yes. The parents may claim a subtraction for
the amount paid for tuition only for both semesters (up
to the maximum subtraction of $3,000). Although the
courses for the fall semester were held outside Wiscon-
sin, the student was enrolled as a full-time student at the
university located in Wisconsin, received credit for the
courses from the university located in Wisconsin, and
the exchange program was sponsored by the university
located in Wisconsin. The tuition is considered to have
been paid to attend the university located in Wisconsin.
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