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chinery and equipment Company 
ABC purchased during 1991 that was 
used in the research and development 
of the product is now being used 
exclusively and directly in the manu­
facture of the tangible personal prop­
erty. 

Are the gross receipts from the re­
pair, by a repair company, of the 
machinery and equipment used to 
manufacture the product exempt from 
Wisconsin sales or use tax on or after 
January 1, 1992 (the date when the 
machinery and equipment is first used 
exclusively and directly in manufac­
turing)? 

Answer 1: Yes. The repair of the 
machinery and equipment on or after 
January 1, 1992, is exempt from 
Wisconsin sales or use tax. The re­
pair is exempt from Wisconsin sales 
or use tax under sec. 77 .52(2)(a) 10, 
Wis. Stats: (1989-90), because, at the 
time of the repair it would have been 
exempt from Wisconsin sales or use 
tax under sec. 77 .54(6)(a), Wis. 
Stats. (1989-90), if it had been pur­
chased. 

There is no requirement in sec. 
77.52(2)(a)10, Wis. Stats. {1989-90), 
that the machinery and equipment had 
to have been used exclusively and 
directly in manufacturing at the time 
of purchase in order for the repair to 
be exempt from tax. 

Facts and Question 2: Assume the 
same facts as in Facts and Question 
1. Instead of having the repair of the 
machinery and equipment performed 
by another company, Company ABC 
performs its own repairs. 

Is the sale of repair parts to Company 
ABC (that Company ABC uses to 
repair the machinery and equipment) 
exempt from Wisconsin sales or use 
tax on or after January 1, 1992 (the 
date when the machinery and equip­
ment is first used exclusively and 
directly in manufacturing)? 

Answer 2: Yes. The gross receipts 
from the sale of repair parts used to 
repair the machinery and equipment 
on or after January 1, 1992, are 
exempt from Wisconsin sales or use 
tax. The repair parts are exempt from 
Wisconsin sales or use tax under sec. 
77.54(6)(a), Wis. Stats. (1989-90), 
because at the time the repair parts 
are used in repairing the machinery 
and equipment, the machinery and 
equipment is used exclusively and 
directly in manufacturing. 

There is no requirement in sec. 
77.54(6)(a), Wis. Stats. (1989-90), 
that the machinery and equipment had 
to have been used exclusively and 
directly in manufacturing when pur­
chased in order for the exemption to 
apply to the repair parts. □ 

5 Sales and Purchases by 
School Districts 

Statutes: Sections 77 .52(2)(a) and 
77 .54(4), (7m), (9) and (9a), Wis. 
Stats. (1989-90) 

Wis. Adm. Code: Section Tax 
11.03, September 1991 Register 

Background: Section 77.54(4), Wis. 
Stats. (1989-90), provides an exemp­
tion from Wisconsin sales or use tax 
for sales of tangible personal property 
by an elementary or secondary school 
exempted as such from payment of 
income tax under ch. 71, Wis. Stats. 
(1989-90), whether public or private. 

"Elementary school" is defined in 
sec. Tax 1 l.03(1)(a), Wis. Adm. 
Code, as any school providing any of 
the first 8 grades of a 12 grade sys­
tem and kindergarten where applica­
ble. "Secondary school" is defined in 
sec. Tax 11.03(1)(a), Wis. Adm. 
Code, as a school providing grades 9 
through 12 of a 12 grade system and 
includes the junior and senior trade 
schools described in sec. I 19.30, 
Wis. Stats. (1989-90). 

Section 77. 54(9), Wis. Stats. 
(1989-90), provides an exemption 
from Wisconsin sales or use tax for 
the gross receipts from sales of tick­
ets or admissions to public and pri­
vate elementary and secondary school 
activities, where the entire net pro­
ceeds therefrom are expended for 
educational, religious, or charitable 
purposes, provided that no part of the 
net earnings inures to the benefit of 
any private shareholder or individual. 

Section 77 .54(9a)(b), Wis. Stats. 
(1989-90), provides an exemption 
from sales or use tax for gross re­
ceipts from sales to, and the storage, 
use, or consumption of tangible per­
sonal property and taxable services 
by, any school district. 

"School districts" is defined in sec. 
115.01(3), Wis. Stats. (1989-90), as 
the territorial unit for school adminis­
tration. School districts are classified 
as common, union high, unified, and 
1st class city school districts. 

Section 77 .52(2)(a), Wis. Stats. 
( 1989-90), provides that sales of 
certain services are subject to Wis­
consin sales or use tax. Specifically 
excluded are sales of accommodations 
for periods of less than one month 
when furnished by corporations or 
associations organized and operated 
exclusively for religious, charitable, 
or educational purposes, provided that 
no part of the net earnings inures to 
the benefit of any private shareholder 
or individual. 

Sales by School Districts 

Question 1: Are sales of tangible 
personal property by a school district 
subject to Wisconsin sales or use tax? 

Answer 1: No. Sales of tangible 
personal property by a school district 
are not subject to Wisconsin sales or 
use tax. 

I 
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The exemption in sec. 77.54(4), Wis. 
Stats. (1989-90). for sales of tangible 
personal property by elementary and 
secondary schools also applies to 
school districts. 

Example: Sales or rentals of the 
following tangible personal property 
by a school district are not subject to 
Wisconsin sales or use tax (this list is 
not all-inclusive): 

A. Books, yearbooks, annuals, mag­
azines, directories, bulletins, pa­
pers. or similar publications. 

B. Pens, pencils, and other school 
supplies. 

C. School lunches and vending ma­
chine items. 

D. Photocopies .. 
. 

E. Used school equipment such as 
desks, computers, televisions, 
furniture, cabinets, and black­
boards. 

F. Band uniforms and musical in­
struments. 

G. Athletic uniforms and sports 
equipment. 

H. Cars used in driver's education. 

I. The transfer of building materials 
to a contractor, which the con­
tractor will use in real property 
construction, in exchange for a 
reduction in the contract price to 
the school district. 

Question 2: Are the sales of services 
under sec. 77 .52(2)(a), Wis. Stats. 
(1989-90), by a school district subject 
to Wisconsin sales or use tax? 

Answer 2: Yes, except the following 
are not taxable: 

A. Sales of tickets or admissions to 
public and private elementary and 
secondary school activities (in­
cluding school district activities) 
where the entire net proceeds 
therefrom are expended for edu­
cational, religious, or charitable 
purposes. (Note: There is no 
requirement that the sale of tick­
ets or admissions be made by an 
elementary or secondary school to 
qualify for the exemption from 
Wisconsin sales and use tax under 
sec. 77 .54(9), Wis. Stats. The 
only requirements of the statute 
are that the sale of tickets or 
admissions be for a school activi­
ty and that the proceeds be used 
for educational, religious, or 
charitable purposes.) 

B. Occasional sales. For more infor­
mation about the occasional sales 
exemption, refer to Wisconsin 
Publication 206, Sales Tax Ex­
emption for Nonprofit Organiza­
tions. 

C. Accommodations furnished by 
schools or school districts orga­
nized and operated exclusively 
for religious, charitable, or edu­
cational purposes, provided no 
part of the net earnings inures to 
the benefit of any private share­
holder or individual. 

Example 1: The following services 
sold by a school district are subject to 
Wisconsin sales or use tax (this list is 
not all-inclusive): 

A. Rentals of auditoriums or gym­
nasiums, including any charges 
for lights, heat, janitor fees, and 
equipment, when used by persons 
for their own recreation, enter­
tainment, or amusement where 
the renter does not charge an 
admission. 

B. Admissions to recreational facili­
ties such as golf courses, swim­
ming pools, ball fields, and gym-

nasiums which are open to the 
general public for recreational 
purposes. 

C. Providing parking or providing 
parking space for motor vehicles 
and aircraft, and docking or 
storage space for boats. 

Example 2: The following services 
sold by a school district are not sub­
ject to Wisconsin sales or use tax 
{this list is not all-inclusive): 

A. Admissions to school activities 
such as athletic events, art and 
science fairs, concerts, dances, 
films or other exhibits, lectures, 
and school plays, if the net pro­
ceeds are used for educational, 
religious, or charitable purposes. 

B. Rental of auditoriums or gymna­
siums, including any charges for 
lights, heat, janitor fees, and 
equipment, when used by a pro­
mot er or professional group 
which will sell admissions to the 
public for recreational, athletic, 
amusement, or entertainment 
purposes. 

C. Library and book fines. 

D. Tuition and course instruction 
fees. 

E. Dormitory or housing charges 
and furnishing rooms to students 
and nonstudents. 

Purchases by School Districts 

Question: Are purchases of tangible 
personal property and taxable services 
by a school district subject to Wiscon­
sin sales or use tax? 

Answer: No, provided the school 
district gives its supplier a purchase 
order or similar document indicating 
the school district is the purchaser. 
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Example: Purchases of the following 
items by a school district are exem~t 
from Wisconsin sales or use tax (this 
list is not all-inclusive): 

A. Paper, pens, pencils, file folders, 
and other office supplies. 

B. Office and school furniture. 

C. Athletic equipment. 

D. Musical instruments. 

E. Computer equipment. 

F. Meals and lodging. For infor­
mation on sales of meals and 
lodging to employes of a school 
district, refer to the tax release on 
this subject which appeared in 
Wisconsin Tax Bulletin 58, page 
21. 

. 
G. Landscaping services. 

H. Printing services. 

6 Statute of Limitations 
When Person Reports Use 

Tax on Individual Income Tax 
Return 

□ 

Statutes: Sections 77.58(3)(a) and (b) 
and 77 .59(3) and (8), Wis. Stats. 
(1989-90) 

Background: Section 77 .58(3)(a), 
Wis. Stats. (1989-90), provides that 
every person who purchases tangible 
personal property or services, the 
storage, use, or other consumption of 
which is subject to use tax, and who 
has not paid the use tax due to a 
retailer required to collect the tax 
shall file a return to report the tax. 

*~,., 

Prior to taxable year 1988, persons 
who were not required to hold a 
seller's permit, use tax registrati?n 
certificate, or consumer use tax regis­
tration certificate, were required to 

report their Wisconsin use tax liabili­
ty on Wisconsin Form UT-5, Con­
sumer Use Tax Return. 

Beginning with taxable year 1988, 
persons who do not hold a seller's 
permit, use tax registration c~rtific~te, 
or consumer use tax reg1strat1on 
certificate may report Wisconsin use 
tax on Form UT-5 or on their Wis­
consin individual income tax return 
(Form 1, lA, WI-Z, or lNPR). 

Section 77.59(3)(intro.), Wis. Stats. 
(1989-90), provides that the depart­
ment may make a determination of a 
person's sales and use tax liability if 
the department provides written no­
tice to that person within 4 years after 
the due date of that person's income 
or franchise tax return or, if exempt, 
within 4 years of the 15th day of the 

• 4th month of the year following the 
close of the calendar year or fiscal 
year . 

Section 77.59(8), Wis. Stats. 
(1989-90), provides, in part, that if a 
person fails to file a report or return 
to report Wisconsin sales or use tax 
required, the department may de~er­
mine the proper tax due at any time 
and without regard to when such 
failure occurred. 

Question: For purposes of determin­
ing the period within which the de­
partment may determine a person's 
sales and use tax liability, is a sales 
and use tax return considered filed if 
an individual, who does not hold a 
seller's permit or use tax certificate, 
reports Wisconsin use tax on his or 
her Wisconsin individual income tax 
return? 

Answer: Yes. If an individual re­
ported sales/use tax on his or her 
Wisconsin individual income tax 
return, a sales and use tax return is 
considered filed for the period cov­
ered by the Wisconsin individual 
income tax return. The department 
must determine sales and use tax 

liability within the time period pre­
scribed in sec. 77 .59(3), Wis. Stats. 
(1989-90), unless the individual files 
a fraudulent return with the intent to 
defeat or evade the tax required. D 

7 Taxability of Computer 
Programs (Software) 

Statutes: Sections 77.51(14)(h) and 
G) and 77.52(1) and (2)(a) 10, Wis. 
Stats. (1989-90), and sec. 77.51(20), 
Wis. Stats. (1989-90), as amended by 
1991 Wisconsin Act 269 

Wis. Adm. Code: Section Tax 
11. 71, February 1986 Register 

Note: This tax release supersedes the 
tax release titled "Taxability of Com­
puter Software" that appeared in 
Wisconsin Tax Bulletin 72 (July 
1991). It explains the Wisconsin sales 
and use tax treatment of the sale of 
computer programs. 

"Sale" for purposes of this tax release 
includes the license or lease of com­
puter software. 

Background: Effective May 1, 1992, 
sec. 77.51(20), Wis. Stats. (1989-90), 
was amended by 1991 Wisconsin Act 
269 to clarify that tangible personal 
property includes computer programs, 
except custom computer programs. 

The determination of whether a com­
puter program is a custom program is 
based on the criteria set forth in sec. 
Tax 11.?l(l)(e), Wis. Adm. Code, 
and the Court of Appeals decision in 
Wisconsin Department of Revenue vs. 
International Business Machines 
Corporation (IBM) (June 23, 1988). 

In the IBM decision, the Court of 
Appeals held that gross receipts from 
the license of made-to-order computer 
programs to Wisconsin customers 
were not subject to Wisconsin sales 
tax. The department appealed this 

I 
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decision to the Wisconsin Supreme 
Court, but the petition for review was 
denied. 

Since all computer programs, except 
custom programs, are tangible per­
sonal property, the sale of such com­
puter programs is subject to Wiscon­
sin sales or use tax under secs. 
77.52(1) and 77.53(1), Wis. Stats. 
(1989-90), with one exception. Ex­
ception: Prior to May 1, 1992, the 
sale of computer software that is 
identical to the computer software 
that was at issue in the Circuit Court 
for Dane County decision of Wiscon­
sin Depanment of Revenue vs. B. I. 
Moyle and Associates, Inc. (Novem­
ber 12, 1991), and is sold in the same 
manner as stipulated in the facts of 
the B. I. Moyle case, is not subject to 
Wisconsin sales or use tax. In the 
B.l. Moyle decision, the Circuit Court 
for Dane County held that the com­
puter programs al issue were intangi­
bles and not subject to taxation. The 
department withdrew its appeal to the 
Court of Appeals of this decision. 

Facts and Questions: The following 
questions and answers illustrate the 
department's position regarding the 
tax.ability of sales of computer pro­
grams prior to and on or after May 1, 
1992. 

Facts and Question 1: Vendor SV-A 
develops and markets computer pro­
grams for users of computers that 
improve operating system perfor­
mance and user productivity. The 
programs are system programs (i.e., 
basic operational programs as defined 
in sec. Tax 1 l.71(1)(c), Wis. Adm. 
Code), which activate and control the 
computer hardware. Other pertine.nt 
facts include: 

a. The exact programs or modules 
sold by Vendor SV-A exist at the 
time that the customer places an 
order. Vendor SV-A does not 
change the preexisting programs 
or modules based upon the custo-

mer's data or specific hardware 
or software environment. 

b. Vendor SV-A's salespersons 
determine which operating system 
program is appropriate for the 
customer's operating system 
environment when an order is 
placed. 

C. A copy of the program in ma-
chine readable form is made by 
transferring a copy of the pro-
gram from the master magnetic 
tape to a blank tape which is then 
sent to the customer. 

d. Vendor SV-A instructs its cus-
tamers to return the tape as soon 
as copies of the programs con-
tained on the tape have been read 
into the customers' system. Ven-
dor SV-A reuses the returned 
tapes to transmit the same or 
other programs to other custom-
ers. 

e. The customer has the option of 
making their own backup copies 
of the programs on their own 
tape or other media. 

f. Vendor SV-A does not load the 
programs into the customer's 
computer. 

g. Vendor SV-A provides mainte-
nance and improvements to these 
programs for most of its custom-
ers. 

h. Vendor SV-A provides telephone 
support during and after installa-
tion. 

Is the sale of the programs and main-
• tenance of the programs by Vendor 

SV-A subject to Wisconsin sales and 
use tax? 

Answer 1: 

A. On or after May 1, 1992 

Yes. The programs sold by Vendor 
SV-A are systems programs and are 
tangible personal property. Section 
Tax 11.71(1)(e)6, Wis. Adm. Code, 
specifically provides that custom 
programs do not include basic opera-
tional programs (commonly referred 
to as "systems programs"). Since the 
systems programs are not custom 
programs, they are tangible personal 
property under sec. 77.51(20), Wis. 
Stats. (1989-90), as amended by 1991 
Wisconsin Act 269. Therefore, the 
sale of the programs and any mainte-
nance associated with the programs 
are subject to Wisconsin sales or use 
tax. 

B. Prior to May 1, 1992 

No. The B.l. Moyle decision applies 
to the programs sold by Vendor 
SV-A because the stipulated facts of 
the B.l. Moyle decision are identical 
to the facts presented above (i.e., the 
computer programs sold are systems 
programs and the customer returns to 
Vendor SV-A, as instructed, the tape 
on which the programs were transmit-
ted). The programs are intangibles 
and, therefore, the sale and mainte-
nance of the programs are not subject 
to Wisconsin sales or use tax. 

Facts and Question 2: Vendor SV-B 
sells programs which assist a 
computer's operating system in moni-
toring usage levels to help prevent 
system crashes. The programs are 
systems programs. Other pertinent 
facts include: 

a. The exact programs or modules 
Vendor SV-B licenses exist at the 
time that the customer places an 
order. Vendor SV-B does not 
change the preexisting programs 
or modules based upon the 
customer's data or specific hard­
ware or software environment. 

I 
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