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!S.llll;.: This tax release represents a change in department position 
and becomes effective May I, 1990. 

!S.llll;.: Nonmechanical and nonelectronic telephone answering serv­
ices continue to be nontaxable as stated in section Tax 11.66(1 )( c ), 
Wis. Adm. Code. 

D 

ALL TAXES 

1. Withholding of Delinquent State Taxes From Lottery Prizes 

Statutes: Section 565.30(5), Wis. Stats. (1987-88) 

Background: Section 565.30(5), Wis. Stats. (1987-88), provides 
that the Executive Director of the Lottery Board shall report the 
name, address, and social security number of each winner of a 
lottery prize equal to or greater than $1,000 to the Department of 
Revenue to determine whether the payee of the prize is delinquent 
in the payment of state taxes, court ordered child support, and debts 
owed to other state agencies. Upon certification by the Department 
of Revenue or upon court order, the Executive Director shall 
withhold the certified amount for remittance to the appropriate 
agency or person. 

In a Tax Release titled ''Taxation of Lottery Winnings," WTB 61, 
page 16, it stated that a lottery prize could be shared among several 
people and that each person sharing in the lottery prize was 
considered a winner. However, for purposes of withholding Wis­
consin income taxes, the$2,000 limit unders. 71.67(4), Wis. Stats. 
(1987-88), applied to the total lottery prize and not each winner's 
share of the lottery prize. 

Question I: For purposes of sec. 565.30(5), Wis. Stats. (1987-88), 
does the $1,000 limit apply to the total lottery prize or each winner's 
share of the lottery prize? 

Answer I: The $1,000 limit, for purposes of determining whether 
a payee is delinquent in the payment of Wisconsin taxes, applies to 
the total lottery prize and not each winner's share of the lottery 
prize. 

Example: Taxpayers A, B, and C agree to share any proceeds from 
a Wisconsin lottery ticket, prior to the determination that the ticket 
is a winner. The lottery prize of the ticket is $1,500. The provisions 
of sec. 565.30(5), Wis. Stats. (1987-88), apply because the total 
prize is over $1,000. This is true even though each winner's share 
of the prize ($500) is less than $1,000. If the payee has notified the 
Lottery Board that there are several person's sharing in the prize, the 
records for taxpayers A, B, and C will be examined to determine if 
they owe delinquent Wisconsin taxes. 

Question 2: If a taxpayer is delinquent in payment of Wisconsin 
income taxes and shares equally in a lottery prize with 2 other 

persons, can the entire lottery prize be certified by the Department 
of Revenue and applied against the taxpayer's delinquent Wiscon­
sin income taxes? 

Answer 2: No. The Department of Revenue may only certify for 
application against delinquent Wisconsin income taxes, the delin­
quent taxpayer's share of a lottery prize. 

Example: Taxpayers A, B, and C agree to share any proceeds from 
a Wisconsin lottery ticket, prior to the determination that the ticket 
is a winner. The lottery prize of the ticket is$ 10,000. Taxpayer A has 
delinquent state income taxes of $10,000. The department may only 
certify $3,333.33 of the $10,000 lottery prize, Taxpayer A's share, 
for application against Taxpayer A's delinquent Wisconsin income 
taxes. 

D 

PRIVATE LETTER RULINGS 

"Private lei/er rulings" are wrillen statements issued lo a taxpayer 
by the department that interpret Wisconsin tax laws to the taxpayer's 
specific set of facts. Any taxpayer may rely upon the ruling to the 
same extent as the requestor, provided the facts are the same as 
those set forth in the ruling. 

The number assigned to each ruling is interpreted as follows: The 
first two digits are the year issued, the next two digits are the week 
issued, and the last three digits are the number in the series of 
rulings issued that year. "Issued" means when the ruling is avail­
able to be published (80 days after being mailed to the requestor). 
The date following the 7- digit number is the date the ruling was 
mailed to the requestor. 

Certain information contained in the ruling that could identify the 
taxpayer requesting the ruling has been deleted. Wisconsin Publi­
caiion l/1, "How to get a Private Letter Ruling From the Depart­
ment of Revenue," contains additional information about private 
lei/er rulings. 

W9002001, October 25, 1989 

Type Tax: Sales/Use 

Statutes: Sections 77.51(4)(a) and (13) and 77.52(2)(a)20, Wis. 
Stats. (1987-88) 

Issue: Landscaping services; turf grass advisory services 

This letter responds to your request for a private letter ruling 
regarding the sales and use tax status of turf grass advisory services 
provided by Company A. 

I 
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Facts 

The Company A headquarters outside Wisconsin sells golf related 
publications, films, books, and other merchandise. Company A 
regional offices, one of which is located in Wisconsin, provide turf 
grass advisory services for a fee. It is this turf grass advisory service 
which is the subject of this request 

A Company A staff agronomist visits a golf course for a full or half 
day and prepares a report to the course management, recommend­
ing ways to improve the course. 

The turf advisory reports provided to member clubs are a manage­
ment consultant type of report The report includes recommenda­
tions for the application of insecticides, fungicides, aerification of 
fairways, overseeding of grass seed, weed control, etc. The report 
recommends certain actions to be taken by the golf course superin­
tendent. Whether the golf course superintendent actually does take 
action is strictly up to the superintendent or the golf course's greens 
committee. 

The Company A services are provided to member clubs only. No 
advertising of services occurs other than circulation of a brochure 
occasionally to member clubs. The membership application bro­
chure states ''The fee is established to cover costs only." 

The brochure further states ''The Company A is a company devoted 
solely to golf course turf, its playing conditions, and its manage­
ment" 

No tangible personal property is provided to the golf course nor are 
any physical services provided to the golf course. Company A 
provides no servicing of tangible personal property. No written 
designs for shrubbery or tree placement are included in the reports. 

The recommended actions to be taken will be carried out by golf 
course employes, not by outside landscape architects or any other 
person. 

The turf advisory fee is a partial reimbursement of expenses since 
it does not entirely cover the total expenses of this valuable 
nonprofit service provided to golf courses. Over the past several 
years, the Company A expenses have exceeded income. 

Request 

Company A requests a ruling that its turf grass advisory service is 
not a landscaping or lawn maintenance service subject to Wisconsin 
sales and use tax under sec. 77.52(2)(a)20, Wis. Stats. 

Ruling 

Company A's turf grass advisory service is a landscaping or lawn 
maintenance counseling service subject to Wisconsin sales and use 
tax. 

Analysis 

Section 77 .52(2)(a)20, Wis. Stats. ( 1987-88), imposes a retail sales 
tax upon all persons selling, performing, or furnishing; 

"landscaping and lawn maintenance services including 
landscape planning and counseling, lawn and garden 
services such as planting, mowing, spraying and fertil­
izing and shrub and tree services." 

The imposition language is very broad, encompassing ". . . all 
persons selling, performing or furnishing landscaping and lawn 
maintenance services ... including ... counseling ... " (Emphases 
added) 

You have characterized your service as being similar to manage­
ment consultants or CPA's who provide written reports recom­
mending actions. That parallel may be accurate, however, land­
scape counseling services have been selected for taxation while 
other management consulting or accounting services have not. 

"Counseling" implies professional guidance or advice given as a 
result of consultations. 

There is no requirement in either the common meaning of counsel­
ing or the state statutes that taxation is contingent upon the transfer 
of tangible personal property or the performance of physical work. 

Section 77.51(13)(a), Wis. Stats., states that "retailer" includes 
"every seller who makes any sale of ... taxable services." Company 
A is selling its landscape counseling services and is, thus, a retailer 
under this section of the statutes. 

Under sec. 77.51(4)(a), Wis. Stats., "gross receipts" include the 
total amount of the sale without any deduction for the cost of 
materials used, labor or service cost, losses or any other expense. 

You have indicated that the type of service you provide is not listed 
in the taxable examples in our June 1982 Tax Report. Examples in 
the TaxReportorother articles are given as illustrations rather than 
limitations. The department has no authority to limit broad statutory 
language with published articles. 

W9003002, October 26, 1989 

Type Tax: Sales/Use 

D 

Statutes: Sections 77.51(14)(intro.) and G) and 77.52(1) and (13), 
Wis. Stats. (1987-88) 

Issue: Sale of vehicles for leasing 
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This is in response to your request for a Private Letter Ruling 
concerning tlle sales and use tax status of tlle sale of vehicles held 
for lease. 

Facts 

Taxpayer, a regular corporation witll a fiscal year end of February 
28, is in tlle business of leasing trucks and buses to otllers. 

As part of a plan to wind down its affairs and sell off its trucks, 
taxpayer would like to sell its leased trucks to anotller company who 
would continue in tlle business of leasing tllese trucks to the present 
leased parties. Taxpayer intends to sell l/3 of tllese trucks to tlle new 
lessor on February 28, 1990, and tlle balance of tllese trucks on 
March I, 1990. Taxpayer intends to surrender its sales tax permit 
witllin ten days after tlle fust sale. 

The new lessor/buyer of tlle trucks holds a valid sales tax permit 
from the Wisconsin Department of Revenue (WDR). 

Request/Question 

Do these sales of the trucks to the new lessor/buyer qualify under 
the WDR exemption provisions from sales/use tax? 

Ruling 

Taxpayer's sale, to a buyer, of the trucks and buses leased by the 
taxpayer to others, where the buyer will continue to lease out the 

trucks and buses, would be an exempt sale for resale, providing the 
taxpayer takes a properly completed resale certificate in good faith 
from the buyer. 

Analysis 

The leasing of trucks and buses is deemed a continuing sale in this 
state by the lessor under sec. 77.51(14)0), Wis. Stats (1987-88). 

The buyer will continue to lease out the trucks and buses; thus, itself 
becoming a lessor. 

Section 77.52(1), Wis. Stats. (1987-88), imposes a sales tax on 
gross receipts of retail sales. Since the buyer is going to resell (i.e., 
lease out) the trucks and buses, the sale to the buyer is not a retail 
sale under sec. 77.51(14)(intro.), Wis. Stats. (1987-88), and, thus, 
is not subject to sales tax. 

Under sec. 77.52(13), Wis. Stats., it shall be presumed that all 
receipts are subject to the tax until the contrary is established. The 
burden of proving that a sale of tangible personal property or 
services is not a taxable sale at retail is upon the person who makes 
the sale unless he takes from the purchaser a certificate to the effect 
that the property or service is purchased for resale. The resale 
certificatemustbetakeningoodfaithper sec. 77.52(14), Wis. Stats 
(1987-88). 

□ 

I 


	SALES/USE
	W9002001
	W9003002


