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2. Shares are voted in such a manner that the vote of the majority 
of employes controls the vote of the majority shares. 

3. The pass-through voting requirements under 26 USC 
409A(e) are met. 

4. The majority of the board of directors are elected by the 
employes. 

Question 2: What are the voting requirements under 26 USC 
409A(e)? 

Answer2:Thevotingrequirementsunder26USC409A(e)areas 
follows: 

1. If the employer has registration-type securities, the employe 
must be entitled to direct the manner in which the securities 
allocated to him or her are voted by the employe stock 
ownership plan. Registration-type securities are publically 
traded stocks of the employer which provide voting and 
dividend rights equivalent to the rights possessed by share­
holders of the highest class of stock of the issuing corporation 
which is readily available on a public market. 

2. If the securities of the employer are not registration-type 
securities (i.e., stock of a closely held corporation), the 
employe must be entitled to direct how the employe stock 
ownership plan will vote stock allocated to him or her on 
matters which must be decided by more than a majority vote 
of outstanding common shares. 

Question 3: A Delaware corporation doing business primarily in 
Wisconsin employs 100 people. Of the 100 employes, 7 own 
84.7% of all voting stock in the corporation. The remainder of 
shares are owned by persons outside the corporation. Does this 
meet the requirement, under s. 560.16(1)(c)2, 1985 Wis. Stats., 
that the vote of the majority of employes controls the vote of the 
majority of shares? 

Answer 3: No. The term "majority of employes" is interpreted by 
the Department of Development to require that over 50% of all 
employes of the corporation own stock in the corporation and, as 
a group, control the vote of the majority of shares. In this 
example, 5 I employes would have to own some of the 
corporation's stock and in total they must control over 50% of all 
voting stock in the corporation for it to qualify as an employe­
owned business. 

Question 4: A taxpayer is a major shareholder in a small corpo­
ration owning 40% of the corporation's stock. Twenty percent of 
stock is held equally by the other 5 employes of the corporation. 
The remaining 40% of the stock is held by persons outside the 
corporation. May the taxpayer use the entire amount of interest 
paid on a loan to purchase stock in the corporation in computing 
the itemized deduction credit? 

Answer 4: If the taxpayer is an employe of the corporation and 
receives 50% of all his or her 1986 wage and salary income from 
the corporation, the first condition given in Answer I is met and 
provided the corporation meets all other conditions in Answer 1, 
the taxpayer may use the entire amount of interest paid in 
computing the itemized deduction credit. 

Question 5: A taxpayer took out a loan in 1985 to purchase stock 
in an employe-owned business. At the time the stock was pur­
chased, the taxpayer was an employe of the business. On January 
1, 1986, the taxpayer retired from the business. Can the taxpayer 
use the entire amount of interest paid in 1986 on the loan to 
purchase stock in the employe-owned business in computing the 
Wisconsin itemized deduction credit? 

Answer 5: No. Because the taxpayer is no longer an employe of 
the business, the interest is not being "paid by an employe" and 
therefore, does not qualify as interest paid on a loan to purchase 
stock in an employe-owned business. However, the interest is 
"other interest" and may be used subject to the $1,200 limitation. 

Question 6: An employe has an option to purchase stock in the 
company which employs him or her. The stock, if acquired, is 
subject to a substantial risk of forfeiture, as defined in Internal 
Revenue Code Section 83(c), for two years. If the corporation is 
an employe-owned business as defined in s. 560. I 6( 1), 1985 Wis. 
Stats., is the entire amount of interest paid on a loan to purchase 
the restricted stock allowable in computing the itemized deduc­
tion credit or is the interest subject to the $1,200 "other interest" 
limitation until the restrictions lapse? 

Answer 6: The entire amount of interest paid on a loan to purchase 
the restricted stock is allowable in computing the itemized 
deduction credit. Section 71.09(6r)(a), 1985 Wis. Stats., doesn't 
contain any provision to treat restricted stock differently from 
stock not subject to restrictions. 

□ 

CORPORATION FRANCHISE OR INCOME TAXES 

1. Mortgage Banker's Apportionment Formula 

Statures: Sections 71.07(2), 71.07(2)(d)l and (e), 1985 Wis. 
Stats. 

Wjs, Adm, Code: Section Tax 2.49, July 1978 Register 

Facts and Question: Section 71.07(2)(e), 1985 Wis. Stats., pro­
vides that financial organizations engaged in business within and 
without Wisconsin must apportion their net business income 
pursuant to rules of the Department of Revenue. "Financial 
organization" is defined ins. 71.07(2)(d)l, 1985 Wis. Stats., and 
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means "any bank, trust company, savings bank, industrial bank, 
land bank, safe deposit company, private banker, savings and 
loan association, credit union, cooperative bank, small loan 
company, sales finance company, investment company, broker­
age house, underwriter or any type of insurance company." 
Section Tax 2.49, Wis. Adm. Code, requires financial organiz.a­
tions to use a 2-factor apportionment formula rather than the 
standard 3-factor apportionment formula provided for in s. 
71.07(2), 1985 Wis. Stats. 

Mortgage banker XYZ's primary business activities involve the 
originating of first mortgage loans on residential real estate and 
the pooling of these loans in GNMA mortgage backed securities. 
Even though the mortgage banker has, in effect, sold these loans, 
it continues servicing the loans, which includes collecting the 
monthly principal, interest, and real estate tax escrow payments 
and remitting these amounts to the appropriate parties. 

Is mortgage banker XY2 a "financial organization" within the 
meaning of s. 71.07(2)(d)l, 1985 Wis. Stats., and, therefore, 
required to apportion its income under section Tax 2.49, Wis. 
Adm. Code? 

~ No, mortgage banker XYZ is not included within the 
definition of financial organiz.ations under s. 71.07 (2)( d) 1, 1985 
Wis. Stats. Therefore, mortgage banker XYZ is required to use 
the standard 3-factor apportionment formula provided for ins. 
71.07(2), 1985 Wis. Stats. 

□ 

2. Sales Factor: Treatment or Intangible Income 

Statutes: Section 71.07(2)(c), (cm) and (er), 1985 Wis. Stats. 

Back;IUQWld: In a Tax Release published in April 1986 in Wiscon­
sin Tax Bul.letin 46, the department provided some examples of 
intangible incomes which are ineluctable in the sales factor of 
multi-state businesses based on the U.S. Steel and IBM Tax 
Appeals Commission decisions of May 9, 1985. The types of 
intangible income described in that Tax Release are includable 
only in taxable years prior to 1986 where the taxpayer has not 
exercised the option in 1985 Wisconsin Act 120. Wisconsin Act 
120 provides, in part, that beginning with taxable year 1986, 
apportionable income from intangibles is not included in the 
sales factor computation except for certain royalties and fran­
chise fees; however, at the taxpayer's option this treatment may 
be applied retroactively to all years prior to 1986 open to 
assessment or refund. 

Part IL B. (l)(i) of the Tax Release states that "Gross receipts 
from dispositions (sales, exchanges or redemptions) of intan­
gible assets (other than investments in nonunitary affiliates) 

ineluctable in apportionable income" are ineluctable in the sales 
factor. 

Question l: Do such dispositions include redemptions of certi fi­
cates of deposit, bankers acceptances, repurchase agreements 
and time deposits? 

Answer 1: Yes, proceeds from redemptions of certificates of 
deposit, bankers acceptances, repurchase agreements and time 
deposits are ineluctable in the sales factor. 

Question 2: Do such dispositions include withdrawals from 
money market funds, savings accounts and NOW checking 
accounts? 

Answer 2: No, these withdrawals are not ineluctable in the sales 
factor because they are not proceeds from the disposition of 
intangible investments. 

Question 3: Are collections of receivables ineluctable in the sales 
factor? 

Answer 3: No, collections of accounts which had been included 
in the sales factor when they were recorded arc not ineluctable in 
the sales factor. 

Question 4: Are sales of its own stocks and bonds by a corpora­
tion ineluctable in the sales factor? 

Answer 4: No, receipts from a corporation issuing its own 
securities are not proceeds from the disposition of intangible 
investments. 

□ 

SALES/USE TAXES 

1. Real vs. Personal Property~ Service Station Canopies 

Statutes: Sections 70.03, 77.51(2) and (20), 1985 Wis. Stats. 

Wis, Adm. Code: Section Tax 11.68(4 ), (5), and (6)(a)6, October 
1986 Register 

Wis, Tax Bulletin: Issue Number 4, page 4 

Fact5 and Question: Section 70.03, 1985 Wis. Stats., defines real 
property as "The terms 'real property', 'real estate' and 'land' 
when used in chs. 70 to 79, shall include not only the land itself 
but all buildings and improvements thereon, and all fixtures and 
rights and privileges appertaining thereto ... " 

Service station canopies are constructed in a similar manner to 
the construction of a building. The supporting columns of the 
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actual roof of the canopy are secured within and imbedded into 
a concrete foundation which begins five feet below ground level. 
The completed canopy cannot be removed from the columns 
without destroying the columns. Nor can the columns be re­
moved without destroying the foundation and the surrounding 
real estate into which they are affixed. For both Wisconsin state 
building codes and Wisconsin state property tax classification the 
constructed canopies are considered real property. Are these 
canopies considered to be real property or personal property for 
sales/use tax purposes? 

~ Service station canopies constructed in the manner 
described above are deemed to be real property improvements for 
sales/use tax purposes. The gross receipts from the construction 
of such canopies are not subject to the sales tax. The person 
engaged in real property construction activities is the consumer 
of, and must pay tax on the purchase of, the building materials 
used in altering, repairing, or improving real property. 

□ 

2. Sales/Use Tax Due on the "Trade-in" of Motor Vehicles 

Statutes: Sections 77.51(4)(b)3 and (15)(b}4 and 77.53(1), 1985 
Wis. Stats. 

Facts and Question: An automobile dealer purchased for $10,600 
a wrecker subject to the sales and use tax for use in its business. 
The dealer took an automobile from inventory and used it to 
obtain a trade-in allowance of $3,000, making the net cash 
payment for the wrecker $7,600. The automobile used as a trade­
in on the purchase of the wrecker was previously acquired for a 
trade-in allowance of $2,000 by the automobile dealer on the sale 
of a new automobile. 

What sales and use taxes are due on the automobile dealer's 
purchase of the wrecker and the trade-in of a used vehicle 
acquired by trade-in? 

~ Under s. 77.51(4)(b)3, 1985 Wis. Stats., the dealer 
should be charged sales tax by the seller of the wrecker, measured 
by the selling price of the wrecker minus the trade-in allowance, 
i.e., $7,600 ($10,600 - $3,000). The dealer also must report and 
pay tax to the Department of Revenue on the traded-in vehicle 
measured by the dealer's $2,000 cost of the vehicle because the 
dealer is using the vehicle for something other than resale. Since 
the dealer allowed $2,000 on the trade-in of this vehicle, the 
dealer's cost is considered to be $2,000. 

□ 

3. Third Party Purchases Car Through Auto 
Manufacturer's Employe 

Statutes: Section 77.52(14), 1985 Wis. Stats. 

Wjs Adm Code: Section Tax l l.14(6)(a), June 1983 Register. 

Facts and Question: An employe of an auto manufacturer pur­
chased a car for his father-in-law in February 1985. He traded in 
his father-in-law's car. The father-in-law obtained a loan and 
bank draft using the new car as collateral. The bank draft which 
was endorsed by the father-in-law was used by the son-in-law to 
pay the dealer the net purchase price, plus sales tax, title fee and 
loan fee. 

Although the son-in-law never used the car, or intended to use it, 
it was registered to him as required by the auto manufacturer. 
Then 11 months later in January 1986, the title was transferred to 
the father-in-law. On the application for title transfer they 
claimed exemption from sales tax by "gift" 

Two transactions occurred in the acquisition and titling of this 
vehicle. Is a sales tax due on each transfer? Since the son-in-law 
never used the vehicle, could he claim the "resale" exemption 
even though the vehicle was titled in his name for approximately 
11 months? 

~ Sales tax is due on the original purchase of the vehicle 
from the dealer. The "resale" exemption cannotappl y because the 
son-in-law is not a retailer who can issue a valid resale certificate. 
There is no sales tax due on the second transaction because no 
taxable gross receipts are involved in the second transfer. 

□ 

COUNTY SALES/USE TAXES 

1. Contracts Entered Into Before Effective Date of 
County Tax 

Statutes: Section 77.77(3), 1985 Wis. Stats. 

Wjs, Adm, Code: Section Tax 11.68(12), October 1986 Register 

Facts and Question: If a contractor irrevocably enters into a 
written construction contract for a fixed price, without regard to 
the contractor's costs incurred in perfonning that contract, or 
irrevocably submitted a formal written bid accompanied by a 
bond or other performance guaranty prior to the effective date of 
the imposition of the 1/2% county use tax on construction 
materials, the building materials used in that particular construc­
tion contract are exempt from the 1/2% county tax. 
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If there is a change order to the contract or written bid before or 
after the county tax is in effect, are the building materials 
reflected in the change order also exempt from the tax? 

~: The exemption in s. 77 .77(3), 1985 Wis. Stats., for 
building materials used in a contract which the contractor must 
perform for a fixed price, only applies to construction projects 
irrevocably entered into before the tax was in effect in a particular 
county which adopted the county tax. The exemption also applies 
to formal written bids submitted before the tax is in effect If there 
are change orders entered into after the county tax is in effect 
which increase the total contract price or the bid price, these 
change orders are not entitled to this exemption. However, 
change orders entered into before the county tax is in effect do not 
affect the exemption. Example: If a job was bid for $4,000,000 
before the tax was in effect and a change order increases the total 
bid price to $4,300,000 after the county tax is in effect, building 
materials used in the $300,000 addition do not qualify for 
exemption under s. 77.77(3), 1985 Wis. Stats. However, if a 
change order merely substitutes one type of fixture for another 
type of fixture and the total contract price does not change, the 
exemption ins. 77.77(3), 1985 Wis. Stats., continues to apply. 

D 

2. County Tax: Location at Which Metered Gas and 
Electricity are Sold 

Statutes: Section 77.72(1), 1985 Wis. Stats. 

Facts and Question: A service station is located on a county line. 
County "A" has the county tax and county "B" does not have a 
county tax. The electric meter is located in county" A" and the gas 
meter is located in county "B ". The purchaser uses the electricity 
and gas in the building which is located in both counties. Is the 
location of the meter the point where the sale is made because 
possession of the product sold is transferred to the customer at 
that location? 

~ Yes, possession of gas and electricity is transferred at the 
meter. If a gas or electric meter is located in a county which has 
adopted the county tax, the 1/2% county sales and use tax applies 
to the gross receipts from sales of gas or electricity made through 
that meter, even though a portion of the product purchased is used 
in a county which has not adopted the county tax. Conversely, if 
the meteris located in a county which has not adopted the county 
tax, such gross receipts from sales of gas and electricity arc not 
subject to the county tax. 

D 
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