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2. Is the expense for interest, rent, management 
fees, or intangible expenses that the taxpayer 
would otherwise deduct as an expense* on its 
Wisconsin return? 
*For individuals, this does not include amounts that would be 
included in the itemized deduction credit. 

File Schedule RT 
to disclose the 
related entity 
expenses.* 
*The disclosed 
amounts should be the 
amounts before 
applying the 
apportionment ratio. 

Schedule RT 
not required. 

5. Is the total amount of 
related entity expenses 
for interest, rent, 
royalties, management 
and service fees, and 
inventory purchases 
greater than $100,000? 

 

Continue to 
Question 4. 

Do not deduct the 
expense. Complete 
Schedule RT-1 and 
provide it to the 
related entity. 

Make a Wisconsin 
subtraction modification 
to deduct the expense. 

3. Does the expense satisfy 
one of the criteria given in 
Schedule RT, Part II? 

Continue to 
Question 4. 

Make a Wisconsin addition 
modification to “add back” 
the expense. 

4. Are the taxpayer’s total expenses 
paid, accrued, or incurred to all "related 
entities" greater than $100,000?*  
*After multiplying by apportionment ratio, if a 
multistate taxpayer. 

1. Is the payee considered related to the taxpayer under section 267(b) or 707(b)* of the 
Internal Revenue Code? (This test determines whether the payee is a "related entity.") 
*Section 267, IRC incorporates Section 707(b), applicable to partnerships, by reference. 

Yes 

Schedule RT is not 
required; however the 
related entity expenses 
must still be added to 
Wisconsin income. 
 
 

 
How to Disclose Expenses Paid, Accrued, or Incurred to a “Related Entity” 

for Wisconsin Purposes 

No 

No disclosure 
required. 

Yes No 

Yes No 

Yes No 

Yes No 


